Ok, akkor mit és mennyiért?
A legolcsóbb megoldást a Kurt Tepperwein könyvében is szereplő báziskeverék patikai elkészíttetése jelenti. A benne lévő a szervetlen ásványi anyag vegyületek a gyomorban hatnak. Íze semleges, leginkább krétára emlékeztet. A gyomorsav hatására a báziskeverék széndioxidra és vízre bomlik, miáltal a gyomorsav semlegesítődik. A gyomorsav így elhasznált mennyiségét aztán a gyomor újra termeli, miközben a széndioxidból és vízből sav és (nátrium) bikarbonát képződik. A sav a gyomorban marad, míg a nátrium bikarbonátot a vérbe kerül – ez okozza a lúgosító hatást. A bikarbonát alapú báziskeverék savtalanító hatása így gyors, de nem tart sokáig.
Tovább lúgosodom… :)
Korábban már említettem, hogy 2007 májusában voltam egy ESG vizsgálaton. Miközben a savtalanítás témakörben nyomoztam, villant csak belém, hogy ez a vizsgálat éppen a különböző szervek pH értékét méri, tehát a legideálisabb eszköz a savasodás kimutatására. Ezért 2008 februárjában megint elmentem egy ESG vizsgálatra (ez még a SuperGreens szedése előtt volt).
Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…
A teljesítmény mérésére úgy gondoltam a legmegfelelőbb módszer a kardioedzés. Ennek során a gép méri a szívveréseim számát, és ennek megfelelően növeli vagy csökkenti a teljesítményt. Az én koromnak (40 év) megfelelő pulzusszám állóképesség növelő edzésekhez a 153. Ezért úgy döntöttem, hogy hetente egyszer, vasárnap délelőtt kardioedzést végzek a következő módon: futószalagon 25 percet futok fix 153-as pulzusszámmal.
Arra ügyeltem, hogy a futások előtt két órával ne egyek semmit. A vasárnapi időbeosztásom (felkelés, reggeli, stb.) ráadásul nem is változik, így azonos körülmények állnak rendelkezésre az összehasonlításhoz.
Na, melyik löttyöt igyam?
Mivel láttam, hogy ennek a dolognak alaposabban utána kell nyomoznom, megnéztem hogy milyen könyvek jelentek meg ebben a témakörben. Kettőt találtam első körben: Dr. Robert Young – A PH Csoda, és Harald Hosch – Egészség savtalanítással. Ez utóbbi számomra teljesen használhatatlannak bizonyult, mert annyi előírás van benne, hogy azon élő ember nem igazodik el (még arra is kitért, hogy melyik napszakban mit nem szabad vagy mit ajánlatos enni).
A Robert Young könyv már inkább elgondolkodtató, bár vegyes érzelmeket keltett bennem. A szerző a legkonzervatívabb vegetáriánus étrendet tartja (se cukor, semmilyen állati fehérje, semmilyen gyümölcs, és ami ez után marad, azt lehetőleg nyersen), és nem kevesebbet állít, hogy gyakorlatilag MINDEN betegség forrása a savasodás, és minden betegség meggyógyítható lúgosítással. A Young féle étrend bevezetése az én családomban lehetetlen lenne, már csak azért is…
Vajon hogyan kellene étkeznünk?
A Tesztoszteron cikkében, de más savtalanítással foglalkozó írásokban is azt olvastam, hogy a savasodás modern, civilizációs betegség, és hogy őseink ezzel szemben baromi egészségesen táplálkoztak. Ezek az írások elmondják, hogy az ősember gyűjtögető életmódja miatt mennyi bogyót meg gyökeret zabált a nagy ritkán elejtett husi mellé. De azt mesélje el már nekem valaki, hogy mi történhetett a törzsben akkor, mikor elejtettek egy mamutot? A négy tonnás állat mellé gondolom begyűjtöttek 12 tonna spenótot, hogy ösztönösen kompenzálják a savasodást amit okoz?
Nem pörkölt-nokedli bázison alapuló étkezésem
Azt láttam, hogy a neten a sav-bázis egyensúllyal, lúgosítással foglalkozó oldalak hangsúlyozzák a táplálkozás jelentőségét, de találtam olyan oldalakat is, amelyek olyan ionizáló készülékeket kínálnak, amelyek kimondottan lúgos vizet állítanak elő. Igen ám, de ezek a ketyerék alsó hangon is 20.0000 forintba kerülnek. Ennyi pénzem momentán nincs, így lassan kezdtem beletörődni, hogy a savtalanítás érdekében még jobban meg kell reformálnom a táplálkozásomat, és utána kell néznem, hogy az ozmózis víz hozzájárul-e a savasodásomhoz, vagy sem.
Segítség! Besavanyodtam! Avagy: testünk sav-bázis egyensúlya
Volt az életemnek olyan boldog korszaka, mikor semmit nem tudtam arról, hogy a testem a savak valóságos fertőjében tocsog, ami előbb vagy utóbb a halálomat okozza. Nem hallottam még a savtalanításról, a lúgosításról, a sav-bázis egyensúlyról. Ennek a békés savtudatlan időszaknak Péter barátom beszámolója vetet véget, aki egy japán MLM hálózatba lépett be.